Сьогодні:Четвер, 4 липня2019

НАЦІОНАЛЬНА МЕДИЧНА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЗДОРОВ'Я НАЦІЇ - ДОБРОБУТ ДЕРЖАВИ!


Офіційна
веб-сторінка
355790.jpg

Про особливості перебігу кору та способи запобігти хворобі Depo.ua розпитав кандидата медичних наук, головного імунолога Національної медичної палати України Олега Назара.

Що, окрім вакцинації варто робити людям, аби уникнути кору?

- Кір – класична вірусна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом, тому тут перша порада – звісно, уникати великих скупчень людей. Що стосується їжі, яка підсилюватиме імунітет, то це бобові, м'ясо, риба, продукти, які містять вітамін С, - цитрусові, аґрус. Медпрепарати, звісно, має призначати лікар, а я б порадив приймати курс полівітамінів, принаймні місяць.

Як уникнути ускладнень, якщо вже захворів на кір?

- Необхідне достатнє харчування, рясне пиття, ізоляція хворого – варто побути дома принаймні декілька днів. Якщо стан погіршується – звісно, потрібна госпіталізація у інфекційне відділення лікарні, адже у гіршому випадку йдуть ускладнення на нервову систему, наприклад, енцефаліт.

Чи виправдана паніка, що стосується епідемії кору?

- Паніка в таких випадках буває дуже часто, але вона ніколи не є виправданою, як у випадку є епідемією грипу, так і з кором зараз. Потрібно дотримуватись календаря щеплень, додатково вакцинуватись, якщо був або передбачається контакт із хворим.

Чи потрібно вакцинуватись тим, хто робив це ще у дитинстві та у підлітковому віці?

- Останнє планове щеплення проводиться у підлітковому віці, у 16 років, а антитіла після цього залишаються в організмі 10-12 років, тобто щеплення у дорослому віці теж потрібні. 10 років тому була ініціатива МОЗу стосовно додаткової вакцинації дорослих проти кору, але все так і залишилось на словах.

Depo.Життя 

 

Чт, 11 сiчня 2018, 13:00