Сьогодні:Четвер, 4 липня2019

НАЦІОНАЛЬНА МЕДИЧНА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЗДОРОВ'Я НАЦІЇ - ДОБРОБУТ ДЕРЖАВИ!


Офіційна
веб-сторінка
logo.jpg

Асоціація стоматологів України

Житомирський обласний осередок

10029, м.Житомир, вул.Котовського 33а тел., факс 22-72-12

                                                                                          Головному позаштатному

стоматологу МОЗ України

доктору медичних наук,

професору

Павленку О.В.

Президенту Асоціації

стоматологів України

М.М. Угріну

Повідомляємо: 27.06.2016р. відбулася позачергова конференція Житомирського обласного осередку  Асоціації стоматологів України з метою  обговорення:

- проекту Закону України  «Про стоматологічну діяльність» зареєстрованого в Верховній Раді України за № 4736;

- листа головного позаштатного стоматолога МОЗ України, д.м.н, професора Павленка О.В. від  14.06.2016р.;

-   публікації в Журналі «Управління закладом охорони здоров’я» № 6 за 2016 рік.

Конференція вирішила:

1. До реєстрації в Верховній Раді України даний законопроект не обговорювався серед стоматологів, невідомо хто автор і яка мета представленого законопроекту.

Стоматологія – це один з розділів медицини і має бути підпорядкований МОЗ з метою  загального стратегічного державного  управління галузі.

2. «Палата стоматологів» буде додатковою надбудовою і  перебиратиме на себе функції МОЗ, інститутів удосконалення, Асоціації стоматологів України, органів місцевого самоврядування  та інш., не беручи на себе ніякої відповідальності.

3. Сплата обов’язкового професійного збору, розмір якого буде визначатись керівництвом «Палати стоматологів», схожа на «Рекет» в масштабах країни.

4. Запропоновані в законопроекті форми здійснення стоматологічної  діяльності та види  стоматологічної  допомоги суперечать існуючим нормативним актам та не вписуються  в систему  охорони здоров’я України.

5. В законопроекті взагалі не врахований такий сегмент стоматології, як молодші спеціалісти з медичною освітою зі спеціальності «Стоматологія» (зубні лікарі); в той же час виділений асистент стоматолога, який не входить в перелік спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою згідно нормативних документів МОЗ.

6. Незрозумілим є розділ 5 «Дисциплінарна відповідальність стоматологів», який в проекті закону займає біля 1/3 загального об’єму інформації  і не вписується в загальне законодавче   поле України.

В ході обговорення і в зв’язку з тим, що Асоціація стоматологів України ніяким чином не проявила себе в інформуванні осередків про підготовку  проекту Закону про стоматологічну діяльність конференція вирішила:

1. Висловити недовіру Правлінню АСУ та ініціювати проведення позачергового з’їду АСУ.

2. Вважаємо представлений законопроект несвоєчасним, недоцільним, не доопрацьованим та  таким, що іде в розріз з загальними тенденціями медичної реформи в Україні.

3. Будь-які проекти реформування в стоматологічній практиці мають проходити широке обговорення серед  професіоналів, фахівців та громадськості, ґрунтуючись на аналізі, доцільності, економічній обґрунтованості, а головне з турботою про стоматологічне здоров’я населення, яке є невід’ємною частиною здоров’я населення України.

 

На виконання листа головного позаштатного стоматолога МОЗ України з медичних наук, професора О.В. Павленко проведене анкетування стоматологів і зубних лікарів. Результати додаються.

 

Голова Житомирського обласного осередку

Асоціації стоматологів України                                                                                 

В.К.Солдатов

За матеріалами наданими Житомирським обласним осередком Асоціації стоматологів України 


Пон, 27 червня 2016, 18:00