Сьогодні:Понеділок, 17 червня2019

НАЦІОНАЛЬНА МЕДИЧНА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЗДОРОВ'Я НАЦІЇ - ДОБРОБУТ ДЕРЖАВИ!


Офіційна
веб-сторінка
1.jpg

  ІКОНИ НА ЯЩИКАХ З-ПІД НАБОЇВ:

              МИСТЕЦТВО, ЩО ПЕРЕТВОРЮЄ СМЕРТЬ НА ЖИТТЯ

                     (проект Софії Атлантової та Олександра Клименка) 

Війна немилосердна. Вона традиційно приносить з собою сльози, руйнування та смерть. Водночас ніде і ніколи життя і смерть не бувають настільки близькі і настільки переплетені, як на фронті. Фронт - не тільки лінія зіткнення протиборчих сторін. Це - межа світів, що виявляє справжню сутність людей, подій та речей.

Зазвичай, ікона пишеться на дошці, аналогічній дошкам-покришкам від ящиків до набоїв, снарядів, гранат. Однак, за своєю суттю вони є антиномічними. Якщо іконні дошки несуть на собі життя, то ящики із набоями – у собі смерть. Якщо ікона свідчить про перемогу життя над смертю, то ящики від боєприпасів, навпаки – є атрибутом смерті, більш промовистим, аніж традиційна символи – череп, коса тощо.  

Дивним чином пройшовши крізь пекло війни (адже більшість дощок привезені саме з фронту), фрагменти ящиків повернулися у мирне життя іконами, з яких в нас вдивляються очі Спасителя, Богоматері та святих, пробуджуючи найцінніший дар людської душі — милосердя.

Виставка носить глибоко символічний характер: перетворення смерті (набої, міни, снаряди, які зберігалися в ящиках) через мистецтво (ікони та артоб’єкти) на життя (медицина, що рятує та зцілює).

Кошти, отримані від продажу ікон, ідуть на потреби Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, який вже понад рік надає допомогу військовим та цивільним у зоні проведення АТО. 

Благодійний проект, що напровесні минулого року стартував у стінах Верховної Ради України, знову повертається в кулуари українського парламенту. За рік мистецька виставка  експонувалася у  Європарламенті, Литовському Сеймі, Софії Київській, Національному музеї українського народного декоративного мистецтва на території Києво-Печерської Лаври, у таких містах, як Гаага, Антверпен, Берлін, Франкфурт-на-Майні, Мюнхен, Ганновер, Лейпциг, Бонн, Варшава, Люблін, Прага, Катанія (Сицилія), Львів, Луцьк, Маріуполь, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, а також на 25 міжнародному форумі у Криниці та 8 Безпековому форумі у Києві.

Гасло благодійного проекту:

“Придбай ікону – підтримай Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова – врятуй життя!»

Докладніше про проект можна дізнатися на сайті: www.bbu.org.ua. Про діяльність шпиталю - http://medbat.org.ua/

або зателефонувавши за номерами: 050 5916507067 6982973

ПЕРШИЙ ДОБРОВОЛЬЧИЙ МОБІЛЬНИЙ ШПИТАЛЬ (ПДМШ) ІМЕНІ МИКОЛИ ПИРОГОВА


1.jpg
17.jpg
16.jpg
15.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg
11.jpg
10.jpg
9.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
18.jpg

Ср, 23 березня 2016, 15:00