Сьогодні:Неділя, 23 червня2019

НАЦІОНАЛЬНА МЕДИЧНА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЗДОРОВ'Я НАЦІЇ - ДОБРОБУТ ДЕРЖАВИ!


Офіційна
веб-сторінка
medyky-e1454659649608.jpg

Вільна профспілка медичних працівників України готується до протестів, пише профспілковий сайт КВПУ.

На медичну галузь України у цьогорічному бюджеті виділено 56,5 млрд грн, що на 5% менше, ніж торік. Водночас Кабінет міністрів у своєму звіті говорить про успіхи у реформуванні медицини.

Як пояснює голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег ПАНАСЕНКО, передбачені у бюджеті кошти не покривають усіх потреб галузі, а реформи здебільшого призводять до негативних наслідків. Профспілковий лідер вважає, що такою бездумною політикою влада доводить медиків до зубожіння, а пацієнтів позбавляє права на отримання якісної медичної допомоги.

– На жаль, на вітчизняну медичну галузь на нинішній рік передбачено на 2,5 млрд грн менше, ніж у 2015 році. Це фактично продовження негативної минулорічної тенденції. Як результат, у регіонах медичні заклади вже недоотримали державних коштів на виплату зарплат працівникам. Наприклад, у Кам’янсько-Дніпровському первинному медико-санітарному центрі у Запорізькій області на це не вистачає 1 млн грн, а в Малинському територіальному медичному об’єднанні на Житомирщині – 5 млн грн. Подібна ситуація у всіх регіонах України. Тому фінансування медичної галузі потрібно збільшувати. Адже, ніде правди діти, у країні – інфляція, зросли ціни. Відповідно, й вартість лікарських засобів збільшилася. Тобто, зараз у лікувальних закладах коштів на закупівлю медикаментів поменшало. Та й населенню їх ні за що придбавати, бо доходи зменшилися. До того ж ліквідовані деякі медичні держпрограми – їх залишилося трохи більше десяти.

– А який рівень зарплат у медичній сфері?

– Медики, від яких залежить життя і здоров’я громадян, отримують найнижчі серед працівників бюджетної сфери зарплати. Середній заробіток – 2400 грн. Санітарка отримує мінімальну зарплату 1378 грн, а медична сестра – на 200 грн більше, початкуючий хірург – приблизно 2000 грн. Звісно, ще існують надбавки, але на їх виплату зараз не вистачає коштів. Тому суми доплат щоразу зменшуються й є велика вірогідність, що люди не просто залишаться на «голих» ставках, а навіть будуть змушені працювати на 0,75 чи навіть на 0,5 ставки. Тобто медиків ставлять у такі умови, в яких вони взагалі не зможуть вижити. До мене постійно звертаються працівники лікувальних установ з різних регіонів з приводу недофінансування. А уряд і сам не виділив коштів, і нічого не зробив, щоб дати можливість медикам легально отримувати плату за свої послуги. Працювати за сумісництвом не рекомендується, а безплатно за двох – можна. 0,5 ставки – це 1000-1200 грн. Як за них прожити й прогодувати сім’ю? Та й на «вдячність» пацієнтів особливо розраховувати не доводиться. Бо наше населення зубожіло, адже зарплати на відміну від цін і тарифів не зросли. Тож, хворим нічим «віддячувати» лікарям. І взагалі цю принизливу практику треба припиняти: держава повинна забезпечувати гідну зарплату медикам і дбати про добробут громадян.

– Тобто, медики працюватимуть менше?

– Ні, лікареві доведеться працювати більше, бо кількість хворих зростає. Це можна спостерігати хоча б зараз, під час епідемії грипу. Крім того, збільшується кількість складних захворювань, спостерігається тенденція до зростання ДТП з важкими наслідками через незадовільний стан вітчизняних доріг. Тож, зарплата у медиків зменшується, а навантаження навпаки – зростає. Особливо, якщо згадати про роботу в анестезіології, реанімації, хірургії, де чергування – цілодобове. Лікар-хірург, який прооперував хворого, одразу не може піти додому тільки тому, що його робочий день закінчився. Пацієнти – не комп’ютери чи верстати, їх не вимкнеш. Важкий хворий здебільшого потребує цілодобового нагляду. А владоможці зараз створили такі умови, що медики самі змушені вдаватися до скорочень.

– Але ж у звіті уряду зазначено, що медичні заклади закриватися не будуть?

– Справа в тому, що Кабінет міністрів ухвалив постанову №1024. Згідно з нею, передбачається зменшення ліжко-місць на 10 тисяч населення з 80 до 60. Тобто у зв’язку з цим більшість лікувальних установ, особливо районних лікарень, змушені будуть скоротити штат працівників. А зменшення доступності медичної допомоги призводить до вимирання населення. Ми вбачаємо в цьому геноцид українського народу.

– Скільки ж медпрацівників можуть стати безробітними?

– Якщо не буде збільшено фінансування медичної галузі, то найближчим часом роботу втратить 300 тисяч медпрацівників. Нагадаю, що три роки тому, за даними Держстату, у галузі було зайнято 1,1 млн осіб, а у 2015 році вже – 886 тисяч. З такими темпами ми дійдемо до 500 тисяч. Медики залишаються без роботи, а пацієнти – без допомоги. Наприклад, у центральній лікарні Кам’янсько-Дніпровського району уже передбачено закрити дитяче відділення на 25 ліжок. А цей медичний заклад обслуговує три райони – Кам’янсько-Дніпровський, Великобілозірський і Верхньо-Рогачинський.

– Як у цій, без перебільшення, катастрофічній ситуації планує діяти ВПМПУ?

– Ми не можемо допустити знищення медичної галузі. На жаль, влада не чує доводів медиків і пацієнтів. Тому ВПМПУ готується до акцій протесту. Ми розпочинаємо з мітингів у регіонах, а продовжимо їх – у Києві.

Страйк


Пт, 5 лютого 2016, 18:00